Varför är Tai Chi så långsam?

För de som gillar kampsporter är tai Chi en mycket annorlunda form. Det går långsamt och som en vän till mig sade "det är som att se en snigel tävla på Solvalla" och jag förstår lite vad han menar. Taekwondo, karate, judo och alla de övriga kampsporterna är extremt snabba. En rundspark i Kung Fu kommer snabbare än en casino bonus online, och de är verkligen snabba de med! Det finns en anledning till att just Tai Chi är så långsamt och jag tänkte berätta varför.  

Myter, teorier och trovärdiga förklaringar

Det finns en berättelse om att olika former av kampsporter blev förbjudna i Kina. De munkar som utövade dessa kampsporter kringgick förbudet genom att skapa en slow motion version av samma kampsport. Sant? Troligen inte, men det låter ju spännande. En förklaring som jag däremot finner trovärdig handlar om styrka och muskelminne. 

Tai Chi innehåller enbart defensiva rörelser och är inte en offensiv sport. De långsamma rörelserna innebär att du sträcker ut dina muskler, samtidigt som positionerna stärker musklerna. Rörelserna du gör upprepas om och om igen, och de är i fullständig perfektion. Det gör att din kropp och dina muskler minns rörelserna exakt och att du sedan kan utföra dem extremt snabbt. Det var helt enkelt ett sätt för de tidiga utövarna att träna in de rörelser som var till för försvar, och som kunde användas även mycket snabbt. Idag är det mest en form av meditation och träning, men bara genom att öka farten kommer du att förstå vad jag menar. Testa gärna. 

10 Mar 2019